Martin Visser, directeur bij ABB Bouwgroep: “Wij bouwen 250 tot 300 woningen per jaar en streven daarbij naar industrialisatie met veel prefabricage. Dat betekent per definitie efficiënt werken, met minder fouten en faalkosten en een hogere kwaliteit. Toch gaan wij niet blind dit soort product- en procesinnovaties in. Je moet het met z’n allen doen, met over en weer kennisuitwisseling tussen alle vakdisciplines. Bij deze pilot is over alles goed nagedacht. Dan geven wij als ABB zo’n hele andere manier van werken graag een kans. Want het is echt anders werken als in de betonfabriek leidingen voor elektriciteit, tapwater, mechanische ventilatie en vloerverwarming in de vloer worden gestort. Op de bouwplaats hoeft de installateur alleen nog te koppelen. We zullen dit project technisch en financieel evalueren, maar als ik zie dat wij snel en droog konden monteren met goed sluitende vloerdelen, zeer strakke plafonds voor het spuitwerk hebben en geen raveelijzers in het zicht hebben, dan ziet het er rooskleurig uit voor deze innovatie.”
“Bij deze pilot is over alles goed nagedacht, dat geven wij graag een kans”
Het klinkt niet alleen eenvoudig, het moet ook eenvoudig toepasbaar zijn. Dat is het geval met de Dycore Kant & Klaar vloer van De RuwBouw Groep, bevestigt uitvoerder John Bosgoed van ABB Bouwgroep. Bij woningbouwproject Ackerswoude De Brink in Pijnacker zijn als pilot twee woningen met deze innovatieve vloer uitgevoerd. Een prefab vloer waarin alle leidingen fabrieksmatig zijn aangebracht. Bosgoed: “Op de bouwplaats hadden wij slechts 18 minuten nodig om een hele verdiepingsvloer te leggen.”
De droge bouwmethodiek is voor uitvoerder John Bosgoed cruciaal. “We bouwen al snel vandaag de dag; in 14 weken een complete woning. Maar op het moment dat je dekvloeren op kanaalplaten aanbrengt, heb je vocht in de woning en moet je wachten voordat je de plafonds kunt spuiten. De zogenaamde ‘trein’ moet eventjes stoppen. Nu kunnen we direct verder bouwen. De doorlooptijd kan verder omlaag en dat is gunstig voor omzet, bouwplaatskosten én de woningkopers. Bovendien hoeven wij geen voorraad vloerelementen op de bouwplaats te hebben, de Kant & Klaar vloeren werden direct van de vrachtwagen gemonteerd. Drie per vloerveld en vier als de woning een uitbouw heeft. Voordeel is ook dat de vloer slechts 22 cm dik is in plaats van normaliter 26 cm. Dat scheelt aan metselwerk een laag; al gauw duizenden bakstenen en manuren op een beetje omvangrijk woningbouwproject.”
Compliment voor deelname
De RuwBouw Groep is trots op de ontwikkeling van de Dycore Kant & Klaar vloer en geeft ABB Bouwgroep een compliment voor deelname in de pilot. Productmanagers Benjamin Collard en Erik de Vries geven aan dat menigmaal met innovaties tegen een muur wordt aangelopen omdat de bouwsector vasthoudt aan traditionele werkwijzen. “Mede daarom hebben wij bij deze vloer de zaken omgedraaid en niet gezegd wat zo’n vloer moet kosten, maar de bouwers gevraagd wat hen zo’n vloer waard is, gelet op de vele indirecte voordelen als LEAN bouwproces, tijdwinst, droog bouwen, minder risico’s, hoog afwerkingsniveau, geïntegreerde valbeveiliging etc. Dan gaan wij het tegen die waarde produceren, dat is onze uitdaging.”